Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

ForumTR KO hırsızları Twitch Bit Hırsızlığı - TAM LİSTE ve tüm detaylar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Tem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Tem

New member
Reaction score
0
Bit Dolandırıcılığı Şüphelisi Tüm Türk Twitch yayıncılarının tablosuna linkten ulaşabilirsiniz!

https://docs.google.com/spreadsheets...kS_gE-q8OXwEI/

Bu listede olmayı hak etmediğini düşünen ve kanıt ulaştırmak isteyen kişiler için iletişim adresi:
[email protected]

Bu liste nasıl oluşturuldu?

Twitch'te, bit scam haberlerinin çıkmasıyla birlikte ortamdaki kaosu görmem ve gerçekten adil olamayacak bir takım cahil cühela yargıçların türemesi sebebiyle konuyu bizzat kendim araştırmak istedim.

Öncelikle hackerlar tarafından ele geçirilen Twitch verisi olduğu malum. Bu veri içerisinden, yazılım marifetiyle 2400 Türk Yayıncıyı ayıkladık. Aylık 1000 dolar üstünde bit kazancı elde eden yayıncıları filtreledik. Filtreye takılan yayıncıları da, 3 kişilik bir ekiple 4 gün boyunca tek tek inceledik. Bu sırada bulduğumuz isimleri frmtr'de açılan "Twitch Bit Hırsızlığı - TAM LİSTE ve tüm detaylar" konusuna koyduk.
Not: Reklam ve prime abonelik gelirleri sıkıntılı olan kişileri eklemedim. Liste yalnızca bit scam'i ile ilgilidir.

Peki buraya konan isimlerin kararına nasıl vardınız?

İlk başta kaotik olsa da, işin içerisine girdikçe, metod olarak bu işin kolay olduğunu fark ettik. Gelir tablosundaki bit kazançları ile yayıncıya destekçilerinden gelen bit sayısından doğacak kazanç eşit olmalı.

Bu bitler, yüzde 99(100 dememe sebebim, tüm yayıncıların hikayelerini bilmemem) anonim olarak geliyor. Anonim bit ekranı da, canlı yayın sırasında dahi açıp gösterebileceğiniz bir ekran. Ayriyetten, bit'ten sağladığınız toplam kazancı hangi takipçilerinizden aldığınızı kanıtlamak çok kolay.

Biz de yüksek bit kazancı olup, bu bitlerin kaynağını gösteremeyen yayıncıları buraya koyduk.

Farklı bir durum olamaz mı?

Olabilir.

Bu işe başladığımdan beri çok garip örneklerle karşılaştım. Bit dolandırıcılığı yapan kişinin, yayıncıyı ikna etmek için bir ay ücretsiz bit yolladığı olmuş. Hatta sinirini bozan kanalları kapattırmak için 2 ay üst üste yüksek bitler attıkları da olmuş.

Ha tabi biz, bu hikayeyi anlatan her yayıncıya inanmadık. Bizzat canlı canlı konuşmaları, Twitch Destek ile olan maillerini göstermeleri gerekti.

Her yüksek bit geliri, hırsızlık anlamına gelir mi?

Elbette hayır. 1 milyona varan bit gönderen zengin takipçisi olan Twitch Kanalları mevcut. Hatta 3-4 yurtdışında yaşayan izleyicisiyle dost olup, her ay onlar sayesinde maaş gibi bit desteği alan yayıncılar dahi var. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi, bu bit gelirlerinin kimlerden geldiğini kanıtlamaları gerekiyor.

Tablodaki herhangi bir isim için yanılıyor olabilir misin?

Olabilirim. Bundan dolayı da günlük olarak bana ulaşan isimlerle görüşüyorum, eğer bir hata varsa düzeltiyorum. Hatta tüm yayıncıların sosyal medyalarını kontrol edip, açıklamalarını tek tek okuyorum. Elbette kimse bana açıklama yapmak, kendini kanıtlamak zorunda değil. Fakat en azından kanıtlı açıklama yapan yayıncıların itibarının sağlanması için, tablonun ikinci sayfasında aklanan yayıncıları listeledim.

Bunu neden yapıyorsun?

Ülkenin dört bir yanında hırsızlık ve bozgunculuk yapılıyor. En azından bu olay için yapabileceğim bir şey vardı, bunu da yapmak istedim. Ayriyetten bunu ben yapmasam, kurunun yanına yaşı da eklemeyi ihmal etmeyen kötü niyetli biri yapacaktı. Kaldı ki olayın başında yaşanan da buydu.
Tehditler alıyor musun? Korkuyor musun?

Gerek avukatlar yoluyla, gerek 'mafyatik' mesajlarla tehditler alıyorum. Fakat Nijerya'da olduğum için buraya ulaşabileceklerini sanmıyorum
smile.gif

İşin Etik Boyutu ve Yazarın Mesajı

Bit dolandırıcılığına karışmış yayıncıların neredeyse hepsi, olayın kredi kartı dolandırıcılığı olduğundan habersizdi. Dolandırıcı şahıs teklif götürürken "Biti reklam botu ile kasıyoruz" şeklinde olayı lanse etmiş. Yayıncıların birçoğu da kolay paraya kanmış. Hakkı olmayan bir parayı kabul ederek hepsi hata yapmıştır ve varsa bir hükmü, buna Türk Adaleti karar verecektir. Bu listenin hazırlanma amacı da, buna karışan kişilerin yaptıkları hata ile yüzleşmeleridir.

Fakat bu işe karışan insanlara verilen tepkinin, yapılan hataya göre orantısız olduğunu düşünüyorum. Her insan hata yapar, hatalar insanlara mahsustur. Ahlak konusunda en üst perdeden nutuk çekenlerden, en büyük ahlaksızları beklemekte fayda var.

Bu maceram boyunca 50'nin üzerinde yayıncı ile konuştum. Kimisi kendini aklayacak belgeleri kibarca yolladı. Kimisi tehdit etti. Kimisi photoshop'lu görsel ile kandırmaya çalıştı. Fakat her yayıncının bu işe girme motivasyonunun farklı olduğunu gördüm.

Yayıncıların çoğu teklifi ilk seferde kabul etmiyor. Sonrasında ekonomik zorluk çektiklerinde akıllarına bu teklif geliyor ve hataya düşüyorlar. Bir yayıncı bana "2 ay kirayı ödeyemedim, ev sahibini karşımda görünce direkt bu teklif geldi aklıma" diyor. 5 ay önce çocuğunun doğduğunu, iş bulamadığını ve başka çaresinin kalmadığını ifade etti. Gerçekten üzülüyorum bazı insanlar için. Aynı zamanda Twitch aboneliklerinden gelen gelirlerin ani düşmesi de, birçok insanın bu olaya dahil olmasına yol açmış gibi. Tablolarda, ilgili aylardan sonra aşırı yoğunluk oluşmuş.

Büyük yayıncılar için temiz kalmak, küçük yayıncılar için temiz kalmaktan çok daha kolay. Eminim ki ayda 500 dolar kazanabilecek biri, kariyerini böyle bir olayla riske atmazdı. Kaldı ki ilk günlerde olayın lanse edilme şekli "Kendilerine villalar, arabalar almışlar" şeklinde oldu. Fakat tabloda gördüğünüz rakamlar ortada. En iyi ihtimalle o paranın yalnızca yarısı ceplerine girmiştir. 15 bin lira, 30 bin lira gibi rakamlarla da scooter anca alınıyor ülkemizde. 3-5 sağlam vurguncu dışında, bu parayla bir şey alabildiklerini pek düşünmüyorum.

"Madem bu insanların aldığı tepkiyi orantısız buluyorsun, neden bu tabloyu hazırladın" diye sorabilirsiniz. Bence bu iş için verilebilecek en büyük ceza bu. Gerisi de insanların vicdanına kalıyor. Bazı kişiler sosyal medyayı gazlamak için bu yayıncıların ters kelepçe ile Silivri yolcusu olacağını iddia ediyorlar. Yani ya hukuktan anlamıyorlar, ya ülkeyi tanımıyorlar ya da insanları gazlamak hoşlarına gidiyor.

Bu işi sadece 1 ay 'reklam biti' sanarak yapmış, üzerine vicdan azabı çekip ikinci aya taşımamış ve hatta yayın açıp açık açık itiraf etmiş kişilere dahi 'HIRSIZ' yazmanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum. İnsanların hukuken gereken cezaları almaları için elimizden geleni yapmalıyız. Fakat insanları intihar noktasına getirecek düzeyde baskı yapmanın da hiçbir anlamı yok.

Sebepleri ne olursa olsun. Bugün onlar aldandı. Yarın aldanan siz olabilirsiniz.

Bu olaydan çıkarmamız gereken ders; hakkımız olmayan, üzerinde emeğimiz olmayan bir
çıkarın peşinde koşmamak gerekiyor.

2400 Twitch Türkiye yayıncısının geliri:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/145LQxINdqxR-vubA0ATdJVs6My8Z0tkS_gE-q8OXwEI/edit?usp=sharing

Geri